MATKULTUR OCH LOKALPRODUCERAD MAT I NORRLAND 

Norrländsk matkultur erbjuder en stor variation av traditionella rätter. Några har ursprung från ett landskap och sedan blivit en tradition hos flera av de nio landskapen i Norrland och även spridits till övriga Sverige samt internationellt. På den här sidan lyfter vi upp både matkultur och lokalproducerad mat från Norrland. 

Foto: Christina Nilsén Olsson
Foto: Christina Nilsén Olsson
loading...

Fotografer: Egon Isaksson, Magnus Nilsèn, Rune Wiklund, Linda Mikaelsson, Patrik Dahlberg, Katharina Svensson Vikström, Kjell-Erik Ahlgren, Roberto Gatti, Anita Nielsen och Ewa Nilsson.

Sveriges Radios matprogram ”Meny” på P1- Matkultur från Norrland.

Kocken Susanne Jonsson åkte ut på en Norrlandsresa i sin gamla folkvagnsbuss Hjördis. Skafferiet i bussen är välfyllt och resan tar oss från fjäll till hav. Susanne vill inspirera till det enkla i matlagningen och visa att det går att laga sin middag ute i naturen. Susanne följeslagare på resan är Gerhard Stenlund, en nyfiken matälskare. 

Susanne Jonsson är kock med en fil mag i gastronomi. Hon har skrivit flera kokböcker och driver en välbesökt blogg. Susanne är född och uppvuxen i Gällivare och Porjus i Norrbotten, i en familj med samiska, svenska och amerikanska rötter.  

Gerhard Stenlund är programledare och producent på Sveriges Radio Västerbotten. Han har sina rötter i Arvidsjaur i Norrbotten.