Haparanda

Haparanda är en stad som bjuder på både naturupplevelser, kultur och nöje. Om utbudet på den svenska sidan av gränsen inte känns tillräckligt är det dessutom bara att ta turen över bron till Torneå på den finska sidan.
Torne älv och Kukkolaforsen är i centrum i många naturupplevelser i Haparanda med omnejd. Att tillsammans med några andra äventyrslystna själar ta plats i en gummibåt för ett stycke forsränning är en populär aktivitet. Fisket är också utmärkt, särskilt i Kukkolaforsen där det finns ett stort bestånd av sik, och det finns en hel rad vandringsleder att utforska. Att spela golf kan också vara en naturupplevelse och få golfbanor har en sådan unik karaktär som Green Zone Golf. Banan ligger nämligen mitt på gränsen mellan Sverige och Finland. Elva av hålen ligger på den svenska sidan medan övriga sju hål ligger i Finland. Lite speciellt är att du på hål 6, som är ett par 3-hål, kan slå världens ”längsta Hole in One”, detta eftersom riksgränsen går mitt på greenen och tidsskillnaden mellan Sverige och Finland är en timme.
Vad gäller kultur saknar du inte direkt alternativ. Stenåldersboplatsen i Saivaara i norra Haparanda kommun är ett måste om du är intresserad av historia. Detsamma är fiskemuseet i Kukkola som har utställningar om fisket i Torne älv genom århundradena. Ett annat museum värt inträdespengen är Tornedalens museum som berättar historien om Lapplands historia.
Bildkälla haparanda.se
Välkommen till HaparandaTornio!