NORRSKEN - NORRLANDS MAGISKA LJUS

Norrsken ger ett minne för livet åt tusentals besökare årligen.   Den fantastiska naturen i kombination med norrsken  gör Norrland till en magisk plats att uppleva flera månader under året.  

Norrsken, Polarsken eller på latin aurora borealis är ett himlafenomen som skapar en upplevelse som överträffar det mesta. Norrskenssäsongen börjar normalt under augusti och slutar i april.

Ljusfenomenet uppstår när laddade partiklar vanligtvis från solen träffar jordens magnetfält. De olika färgerna i norrskenet påverkas av på vilken höjd partiklarna krockar med jordens magnetfält.   


 

En timelapse från två resor till Abisko.
Film: Anders Nilsson

Norrsken i realtid
Film: Robin Eriksson Franzén

Norrsken över Sundsvall
Foto: Pär Wallgren

Dokumentär om  en norrskensinspelning
Måndagen den 15 Februari var Carl Sundström och naturfotografen Robin Franzén ute & tältade under en 19 timmars period. Syfte med resan var att beskåda Norrskenet i natthimlen. De fotade & filmade hela tiden under äventyret.

En vecka senare har de klippt ihop delar av materialet till en kort dokumentär med syfte att visa hur det ser ut med blotta ögat. Hela filmen används naturligt ljus som är helt oredigerat i form av färg och ljus. Allt för att få tittaren en så nära känsla som möjligt som att själv stå under Norrskenet en kall vinternatt.