LÄS MER OM VÅRA ALMANACKOR.

Se & Göra Jämtland

Det händer i Åre, Jämtland

loading...

Världskända skidmetropolen Åre och ett paradis för äventyraren! Här hittar du ALLT för din utmaning. Skidor på härliga Åreskutan, skotersafari, skidor på längden, vandring i fjällen, downhill cycling, skärmflygning, grottbesök, fiske i fantastiska vatten.
I Åre finner du den utmaning du söker. Bildkälla: Skistar/Jonas Kullman, www.are360.se , www.vk.se, www.visitfjallen.se.

Storulvån

STF Fjällstation Storulvån. Vid vägs ände, 735 meter över havet, är STF Fjällstation Storulvån ingångsporten till några av de vackraste fjällen Jämtland har att erbjuda. 
”Sportigt avspänt” sa någon om Storulvån. Fjällstationens nära tillgång till fjäll att bestiga och om vintern glida utför skapar den sportiga atmosfären, tillsammans med det ständigt närvarande Sylmassivet ett par mil bort. Härliga leder som passar alla.
Klicka in på Storulvån här

Mus-Olles Museum

Skräpsamlare eller visionär!
Omdömena om Per-Olof Nilsson eller Mus-Olle i Ytterån var skiftande, då han omkring sekelskiftet började sitt målinriktade samlande av föremål.
Han levde i Ytterån som är beläget mellan Östersund & Åre mellan1874 och1955 och efterlämnade enligt testamente till Ytterå Hembygdsförening ca 150.000 föremål.
Det mest unika bland dessa är utan tvekan förpackningssamlingen. Den innehåller 23 000 objekt och spänner över en tidsrymd om ca 150 år. Olle insåg det framtida intresset för dessa och att de skulle komma att bli värdefulla kulturhistoriska och estetiska dokument från en svunnen tid.
Absolut besöksvärt, ta och sväng av E14 en timma eller två och se och förundras över alla dessa 150.000 föremål han samlade under sin livstid. Här finns ett härligt Cafe med hambakat & goa våfflor! Kika in på Mus-Olles hemsida

Fröå Gruva

Gruvan är en kombination av flera anläggningar och torp, en unik miljö med gruvor, varphögar, odlingslotter och betesmarker. Gruvbyn ligger ljuvligt vackert vid Åreskutans östra sida. Stigarna är många, varphögarna intressanta med lite kopparblänk

Tännforsen Åre/Duved

Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 38 meter varav den lodräta fallhöjd är 32 meter. Bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter.

Ristafallet, Undersåker

Ristafallet är ett vattenfall i Undersåkers socken i västra Jämtland och är ett av Sveriges största fall. Fallet ligger längs Indalsälven, 17 km från Åre

Döda fallet, Ragunda

Där ett av Sveriges mäktigaste vattenfall förr brusade kan du nu gå omkring och studera jättegrytor, kungliga namnteckningar och ta del av Ragundadalens historia och vackra natur! När vårfloden kom steg vattennivån så högt att alla fördämningar brast, vattnet spolade med sig en hel grusås och älven bröt sig en ny väg. Förstörelsen i dalgången nedströms blev enorm.
 

Spökprästgården i Borgvattnet

Ett av Sveriges mest kända spökhus.  I spökprästgården händer oförklarliga ting... vuxna har tagit till flykten och aldrig mer återvänt! Nu kan DU prova att sova där en natt eller mer, om du törs!   

Fiske i Jämtland

Naturens skafferi har mycket att erbjuda, inte minst fisk. Det är ingen större överdrift att kalla Jämtland/Härjedalen för ett fiskeparadis. Bildkälla: op.se
Fiskevattenguiden Jämtland

Vandring i Jämtland

Forsaområdet är en fascinerande och sägenomspunnen plats med en storslagen natur. Leden sträcker sig 7 km längs Forsaån genom bitvis stenig skogsterräng med naturliga bassänger och vattenrutschbanor.  
Bildkälla www.jamtland.se

Frösö Runsten

Frösö runsten är vårt äldsta skriftliga dokument om Frösön som överlevt till vår tid. Stenen restes något år mellan år 1050 och 1080 och har samma skriftsätt som runstenar från Uppland. 

Östersund

Storsjöbadet & besöka Jamtli. Djungelhuset erbjuder lekland för barn mellan 0-12 år eller utmana dina vänner på Multi Challenge - äventyrshus. På sommaren är det öppet på Frösö Zoo och glöm inte att njuta av den vidunderliga utsikten vid Frösö kyrka! Se & Göra Östersund
 

Hällristningar & Fångstgropar i Glösa Jämtland

Dessa hällristningar är inhuggna av ett fångstfolk och kan vara 3000 – 4000 år äldre än södra Sveriges hällristningar. Fångstgropssystemet i Glösa är hela fem kilometer långt och består av inte mindre än 91 gropar.   Glösa Älgrike