15m lång Val siktad utanför Hudiksvall

Kustbevakningen har observerat en val i Bottenhavet utanför Hudiksvall.

Det var besättning på kustbevakningens fartyg, KBV 201, som under torsdagseftermiddagen observerade en val cirka 50 kilometer ost om Hudiksvall, innanför Östra Saltbanken.

– Den femton meter långa valen verkade intresserad av oss och dök upp på både babords och styrbods sida, säger Mattias Lönn, befälhavaren på KBV 201 som till vardags är stationerad i Härnösand.

Exakt vad det var för val är inte klarlagt, men sannolikt handlar det om en knölval. En sådan iakttogs i höstas utanför Gotland, men i övrigt har det inte hörts mycket rykten om val i Bottenhavet. Det rör sig en del finska fiskebåtar söder om den plats där valen påträffades.

Mattias Lönn stod på bryggan tillsammans med styrman när han såg ett plask uppskattningsvis 200 meter bort. Han beordrade omedelbart stopp i maskin.
– Styrman trodde nog att vi skulle gå i livbåtarna, säger Mattias Lönn, som är bosatt i Sundsvall men är bördig från Ängebo, Bjuråker där hans föräldrar bor.

På 23 år till sjöss har han aldrig sett en val i Bottenhavet. Knölvalar finns normalt i Atlanten och tar sig längs norska kusten upp till Ishavet. Knölvalar syns ibland i Östersjön och något oftare längs Västkusten och det antas då att de kommit på avvägar.

När båten stannat till syntes ingenting av valen och Mattias Lönn funderade på om vad för slags öknamn han skulle få. Då dyker valen upp och under tre kvart cirkulerar valen runt Kustbevakningens båt.

– Det var en mäktig syn. Det hörs mycket väl när den går till ytan och blåser ut luften. Det var verkligen en upplevelse, säger Mattias Lönn som kunde betrakta valen tillsammans med sina sex kamrater ombord på KBV 201.
Källa text&bild: helahalsingland.se

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste kommentarer

Senaste nyheter