MATKULTUREN I NORRLAND 

Norrländsk matkultur erbjuder en stor variation av traditionella rätter. Några har ursprung från ett landskap och sedan blivit en tradition hos flera av de nio landskapen i Norrland och även spridits till övriga Sverige samt internationellt. 

Sveriges Radios matprogram ”Meny” på P1- Matkultur från Norrland.

I sommar åker kocken Susanne Jonsson ut på en Norrlandsresa i sin gamla folkvagnsbuss Hjördis. Skafferiet i bussen är välfyllt och resan tar oss från fjäll till hav. Susanne vill inspirera till det enkla i matlagningen och visa att det går att laga sin middag ute i naturen. Susanne följeslagare på resan är Gerhard Stenlund, en nyfiken matälskare. 

Susanne Jonsson är kock med en fil mag i gastronomi. Hon har skrivit flera kokböcker och driver en välbesökt blogg. Susanne är född och uppvuxen i Gällivare och Porjus i Norrbotten, i en familj med samiska, svenska och amerikanska rötter.  

Gerhard Stenlund är programledare och producent på Sveriges Radio Västerbotten. Han har sina rötter i Arvidsjaur i Norrbotten.

Foto: Susanne Jonsson Foto: Susanne Jonsson

DEL 7
I detta avsnitt  lagas det norrländska tapas i form av sotare, en surströmmingsklämma för nybörjare och hajkbanan avrundar frossandet i strömming på Ulvön. Mer info. 

 

Foto: Susanne Jonsson Foto: Susanne Jonsson

DEL 8
Västerbotten. Skördefest hemma hos Underbara Clara är temat . En grön gazpacho, följs av en färgrik skördepanna och kalaset avslutas med Herrgårdstårtan med röda vinbär och hallon. Läs mer.